Minne katosi kunnioitus? osa 1: vanhukset

(24.2.2018)
Mitä sinä kunnioitat? Useimmat vastaavat käsi sydämellä silmänsä jenkkiläisen mainoksen tavoin suuriksi laajentaen ja hartaasti ääntään värisyttäen: ”Minä tietenkin kunnioitan elämää, vanhuksia, perinteitä, toisia ihmisiä, erilaisuutta, tasa-arvoa, luontoa, kotimaata… jne.
Haista-sinä-kuule-pitkä-vittu. Ainoa, mikä tuossa listassa oli ehkä oikein, oli tuo ”toisia ihmisiä”, koska siihen voi jatkaa, ”…mutta toisia taas en”.

Muusikko Paperi T alias Henri Pulkkinen sanoi haastattelussaan osuvasti: ”Harvoin ajattelen positiivisen kautta.” Pulkkisenkin mielestä on vaarallista ajatella, että ikävät asiat katoavat maailmasta, kunhan vain hymy huulessa yhteistuumin käännetään Suomi nousuun. Tai luotetaan hokemaan, että jos teet tarpeeksi työtä ja uskot unelmiisi, voit saavuttaa kaiken. ”Sehän on pahinta kusetusta mitä itselleen voi syöttää! Ennemminkin homma menee niin, että vaikka uskot itseesi, voit silti olla ihan paska.
Tätä minäkin olen hokenut vuosia ja koettanut saada ihmisiä avaamaan silmänsä näkemään kukkahattujen(*) tekemän tuhon maailmassa ja erityisesti Suomessa.

Tämä valitettavasti on pohjaton kaivo, mutta lähdetään siis liikkeelle edes yhdestä kohteesta – vanhukset. Vanhustenhoitoon vaaditaan enemmän aikaa ja resursseja. Kuka vaatii? Kaikkihan me sitä tietenkin vaadimme, eikö niin? Kuka estää? Ne, jotka äänestivät ja äänestävät kuntien, kaupunkien ja valtion johtoon ja luottamuspaikoille henkilöitä, joiden henkilökohtaiset optiot ja paratiisisaarten varannot vain kaipaavat täydennystä sekä niitä, joilla on jo ennestään kahdeksan virkaa ja yhdeksän yltäkylläisyyttä.

Hoitajien määrää supistetaan, sekä ruokaan että hoitotarvikkeisiin käytettyjä varoja supistetaan, kodinomaisia pienyksiköitä yhdistetään suuriksi muka hallinnon vähentämiseksi, eikä sairauslomasijaisia saa ottaa. Jopa siistijät ja 9€/päivä -työllistetyt lasketaan mukaan vakituiseen hoitohenkilökuntaan, jotta saataisiin lakisääteinen henkilökunnan minimimäärä valheellisesti täytettyä, vaikka kaikki näkevät, että vajaamiehityksellä vedetään koko ajan – hoitajien jaksamisen äärirajoilla.

Resurssipulan saavutettua huippunsa päälle käyvät vanhempansa itse vuosia laiminlyöneet keski-ikäiset omaiset, jotka ovat uraputkensa hiipumisen turhauttamina olevinaan vanhempiensa etujen puolella vaatien hoitajia antamaan jatkuvaa erityiskohtelua, 24/7-läsnäoloa ja kädestä kiinni pitämistä juuri heidän vanhemmilleen, jotka ”ovat sen ansainneet”. Hoitajien aika ja jaksaminen kuitenkin riittävät enää hädin tuskin perusasioiden hoitamiseen. Kuumien aaltojen innoittamana omaiset sitten kiipeävät hallinnon huipulle asti uhkailemaan ja inisemään hoidon heikkoudesta niin pitkään, että johto lopulta määrää yhdelle vanhukselle erityisaseman. Se on sitten kaikilta muilta saman hoitopaikan vanhuksilta pois.

Lisäksi hoitajiksi koulutetaan ja palkataan yhä enemmän suomea vain auttavasti osaavia ulkomaalaistaustaisia. Miksi? ”Eikös se ole pelkästään hyvä asia, että maahanmuuttajia koulutetaan?” huutavat kukkahatut yhteen ääneen nenät nyrpyllään. Ei, koska ulkomaalaistaustaisia on helpompi kusettaa, nöyryyttää ja orjuuttaa, sillä he eivät tunne oikeuksiaan, eivät osaa niitä etsiä, eivätkä ainakaan kuulu mihinkään ammattiliittoon. Heidän avullaan palkkakuluja saadaan pudotettua roimasti.

Hoitajien työhön kuuluu myös koko ajan enemmän paperitöitä: täytä RAI-, REI- ja ROI-lomakkeita, joiden perusteella johto saa joko kiitosta tai moitetta. Tilastot ovat tärkeintä. Paperit on oltava kunnossa riippumatta siitä, mitä on oikeasti ehditty hoitaa. Hoonolla soomella ei täytetä virastomongerruksella laadittuja lomakkeita, kun aivan peruskäsitteetkin ovat ventovieraita. Tai ainakin siihen menee rutkasti enemmän aikaa kuin kielitaitoisella. On helppo kirjoittaa pelkästään: ”Kaikki on hyvin.” Se näyttääkin hyvältä.

Ja ne 9€/päivä-työllistetyt… Miten joku voi edes kuvitella, että kun tuo summa ei riitä edes päivittäiseen työmatkaan, niin tällainen aktivoitu, ilmaistyövoima eli orjaan verrattavissa oleva(**) kehittää jostakin motivaatiota tehdä 8h täyspainoisesti ja hymyssä suin työtä? Edes lounasetua ei heru tuon naurettavan 9€:n lisäksi.

Kunnioitus. Missä kohden se jäikään pois?

________________
(*)kukkahatuista myöhemmin lisää.
(**) Orjuus on ihmisen pitämistä toisen (ihmisen tai valtion) vallan alla työssä ilman oikeutta palkkaan, vapautta ja omaan tahtoon perustuvaa valintaa.
”Orjuuteen verrattavassa tilassa” oleva henkilö on se, joka on orjuutta koskevan sopimuksen 1 artiklassa tarkoitettujen järjestelmien tai käytännön seurauksena syntyneessä asemassa.

paskalanki

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: