Muita hän on auttanut… osa 1

(8.2.2018)
Ylipapit ja kirjanoppineet pilkkasivat nasaretilaista sanoen ”Muita hän on auttanut, itseään ei voi auttaa. Astukoon hän, Kristus, Israelin kuningas, nyt alas ristiltä, että me näkisimme ja uskoisimme.” (Mark. 15:31-32)

Kuvittele mielessäsi kalpea ja sairaalloisen ylipainoinen ravintoterapeutti, päihderiippuvainen mielenterveyshoitaja ja vinkuen huohottava keuhkotautien erikoislääkäri. Ovatko he mielestäsi työssään uskottavia? Jos nyt haluat kukkahattuilla, alat selittää nenä pystyssä, että heillä kuitenkin on runsaasti kokemuspohjaista tietoa ja että ei saa tuijottaa ihmiseen…

Blaa blaa. Kyllä me katsomme ihmiseen. Me katsomme ihmistä kaupoissa, kaduilla, harrastuksissa, lomamatkoilla, ravintoloissa, virastoissa. Me katsomme ihmistä erityisesti silloin, kun hän opettaa meitä, arvioi ja hoitaa meitä itseämme tai meidän omaisuuttamme. Me arvioimme hänen tietotaitoaan, ymmärrystään ja logiikkaansa. Me vertaamme hänen opetustaan hänen omiin tekemisiinsä.
Niin alkeelliselta kuin se tuntuukin, se on inhimillistä, luonnollista ja usein jopa järkevää.

Sen sijaan se, että me samanaikaisesti tuijotamme ja arvioimme ihmisen ulkoista peitettä, vaatteita, koruja, ehostusta ja hiuksia, on usein jo liikaa. Ai miten niin? No siksi, että ne saa kaupasta rahalla. Siitä huolimatta me tuijotamme ihmisten ulkonäköä. Pystymme sujuvasti erottelemaan katukuvasta ainakin viherpiipertäjän, hiphopparin, pölynimurikauppiaan, pulimummon, virolaisen rakennusmiehen, huoran, aerobic-ohjaajan, venäläisen turistin, turkkilaisen pizzakuskin ja savolaisen piällysmiehen.

Ei se, että me osaamme arvioida ihmisen mahdollisen sosiaalisen aseman tai ammatin, vaan se, että me pyrimme sen perusteella tekemään myös välittömän luonneanalyysin. Katso peiliin ja arvioi, miten sinut arvioidaan. Vai onko juuri se syynä siihen, että vietät peilin edessä hetken jos toisenkin ennen ulos uskaltautumista? Oletat muiden arvioivan sinua kuten sinä heitä?

Kokeile: Kun teet jossakin tilanteessa päätelmän ihmisestä ja hänen olemuksestaan, mene, katso häntä silmiin ja sano hänelle ”Hei.”

Seuraavat viisi sekuntia kertovat sinulle, olitko oikeassa.

solution

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: